BATXILLERAT (1r-2n)
A continuació trobareu tots els espectacles pensats per a Batxillerat


SINOPSI
"Ens vam conèixer a la disco de tarda que anem sempre, ell sabia qui era jo pel seu amic, que va al meu institut. Vaig acceptar la seva invitació d’anar amb ells a passar un dia lluny de la nostra ciutat. També hi va venir la meva millor amiga. Mai hagués imaginat que el dia podia acabar així." (Ellena, 17 anys)
Fins on som capaços d’arribar per defensar el nostre honor, allò que ens fa merèixer el respecte i l’amor propi i dels altres? Quin impacte directe té el llegat del patriarcat en els joves i en les seves interaccions? I finalment, el poder de la història i el context sociopolític poden ser detonants en les nostres accions o impulsos?.
Questió d’honor posa el focus en un grup de joves alemanys: els nois d’origen turc, són alemanys de segona generació, i les noies són d’origen alemany i turcalemany. La trama al voltant de la qual s’estructura l’obra, versa sobre l’innocent sortida d’aquest grup de joves que només es coneixen “de vista” i que passen un dia a Còlonia, fora de la seva rutina a Hamburg.
La sortida és només una excusa capitanejada pel Cem, el més gran de tots ells, per lligar-se a l’Ellena, la noia a qui tothom desitja. Però la força i la determinació d’ella, xoca amb la idea que els dos nois tenen de les dones, amb la seva classificació en “dones per casar-s’hi” o “dones per tenir-hi sexe”; i l’innocent joc del tir en una fira de Colònia, i les carícies adolescents en un cine d’un centre comercial, esdevenen ganivetades d’ells cap a elles, quan l’Ellena rebutja tenir sexe amb el Cem i ell l’acusa d’haver-lo provocat i d’haver arribat tant lluny amb el joc que ara, el sexe, és una obligació.
VALORS PEDAGÒGICS
Muntar Qüestió d’honor avui, és un exercici d’obligada presa de consciència, i fins i tot de responsabilitat i compromís amb el món actual.
Qüestió d’honor no parla només de gènere, d’inclusió social i de joves d’un cert extraradi, sinó que parla sobretot de com es senten, de quines són les seves angoixes i de la gran dificultat que implica gestionar les pròpies frustracions. El text ens parla de la família del Cem -personatge que comet un homicidi-, descrivint-lo com un bressol ideal de valors ètics i morals que mai legitimarien els actes que ell comet. Aquesta i altres pistes que l’autor ens proporciona, conviden a donar-li molt de pes a l’ànima i a la llibertat de decisió i d’acció, que en qualsevol instància, acaba sent individual.
En un món on les onades migratòries, les persones refugiades que busquen asil i que són expulsades dels seus territoris per la violència que allà hi impera, Hübner capta aquesta violència de la frustració i en fa un motor per al qüestionament de l’ordre establert i un cant a les segones oportunitats; una evolució fruit de la resiliència, aquesta capacitat sobrehumana, i alhora tan humana, d’aprendre de les experiències doloroses i fins i tot, dels errors, i renéixer amb noves capacitats, com una au fènix.
I per últim ens fa preguntar ... què és "l'honor"? és tot allò que els personatges pensen o saben que els fa mereixedors de l’atenció i de l’estima dels altres; l’honor és intrínsec a la família, a l’amistat i al nom d’algú, a la seva pròpia identitat; i és també tangencial al llegat religiós i cultural.
Del 29 al 30 de Novembre
QUESTIÓ D'HONOR
Gènere: Teatre Contemporàni | Durada: 80 min | Idioma: Català
Companyia La Maièutica
De Lubz Hübner
Direcció: Carla Torres Danés
Traducció: Eduard Bartoll
L'ESPECTACLE
La trama principal de l’obra qüestiona obertament els fonaments patriarcals de moltes cultures, avui algunes més que d’altres, que travessen la nostra quotidianitat, en petits actes masclistes, que poden acabar en grans tragèdies mesquines. L’autor posa el dit a la llaga fent que els dos nois, turcs d’origen, siguin els que no tenen escrúpols parlant de les dones, “classificant-les”, i deixant al nostre judici, si la causa d’aquesta visió de gènere la tenen pel seu bressol cultural, pel seu entorn social o bé per pròpia elecció.
El debat està servit quan uns joves turcs es comporten i diuen paraules plenes de masclisme i acaben actuant com tots aquells que utilitzen de boc expiatori les persones nouvingudes, les persones refugiades, o els ciutadans de segona generació assentats en un país del primer món.
L'AUTOR
Lubz Hübner és un dels dramaturgs de teatre jove alemanys més prolífics, amb més d’una trentena de peces teatrals escrites i amb més projecció i repercussió internacional. Se’l reconeix per haver aconseguit un estil molt personal d’escriure, que connecta d’una manera especial amb el públic juvenil, de qui en retrata el pas a l’edat adulta, les seves angoixes i les seves frustracions.
No obstant, les seves obres s’adrecen a tots els públics, fent una declarada aposta per la crítica social i convidant, gairebé per exigències del guió, a fer-se moltes preguntes i a obviar les respostes absolutes. Actualment és el dramaturg més interpretat en els escenaris alemanys, amb un nombre d’actuacions només superat per Shakespeare i Goethe.
A "Questió d'honor" ens convida a no ser unilaterals en la mirada a la realitat, a qüestionar si les coses són realment fruit només de l’ordre preestablert, de les jerarquies, del poder; o si l’ànima humana i, per tant, la llibertat individual, és l’última responsable dels nostres actes, per poc filantròpics que a vegades resultin ser.
