PRIMER CICLE ESO (1r-2n)

A continuació trobareu tots els espectacles pensats per al primer cicle d'ESO, organitzats segons trimestre.

PRIMER TRIMESTRE

filla1.jpg

Del 18 al 26 de novembre

La Moderna de Poblenou

Gènere: Teatre musical

Durada: 80 minuts

Idioma: Català

LA FILLA DEL MAR

Text: Adaptació de Gerard Nicasi i Marc Miramunt

Música: Marc Miramunt

Direcció: Gerard Nicasi

ARGUMENT

 

La filla del mar és l’Àgata, una nena d’origen àrab que arriba a un poble de costa portada pel mar com a única supervivent d’un naufragi. És acollida per una família del poble i creix al costat de la Mariona, la filla d’aquesta família, però el seu origen fa que la majoria de gent del poble la tractin i la vegin diferent.

 

Amb els anys, la Mariona comença a sortir amb el Pere, un noi amb mala fama. La resta de noies i nois fan que aquesta relació arribi a la família d’ella. Per amagar-ho, el Pere es veu obligat a fer veure que se sent atret per l’Àgata però descobrirà en ella l’única noia que sabrà estimar-lo amb senzillesa i sense amagar-se’n. Una relació que no pot acabar bé per molt units que ells estiguin si el que preval al seu voltant és l'enveja i les ganes de venjança

L'ESPECTACLE

 

És un crit de denuncia cap a la intolerància, el racisme i la discriminació a favor de la solidaritat entre persones, entre pobles i nacions.

 

Convida a reflexionar sobre com afecten les nostres accions sobre els altres i els impulsos que les motiven, especialment en una edat on el pas cap al món adult i el procés de maduració personal fa que l’opinió externa sigui un aspecte important en la nostra vida.

Parla de l’amor i el dret a prendre les pròpies decisions. De mantenir-nos fidels a l’escala de valors i prioritats personals però sempre en conjunció a les dels altres.

Denuncia les relacions que integrem dins la normalitat quan en realitat no són igualitàries. Al mateix temps, obrint el debat necessari sobre el paper de la dona en el darrer segle i les fites que encara cal assolir.

VALORS PEDAGÒGICS:

 

La filla del mar és un musical sobre de l’obra de Guimerà ,amb el que volem que l’espectador jove se senti identificat en els personatges  per fer-lo entrar en l’història i situar dins el seu cercle d’interès els temes dels que parla.

 

Respectant l’estructura original del text n’actualitzem només la part de vocabulari que queda desfasat però mantenint l’estil col·loquial.  La música i les cançons parteixen d’estils actuals i, formant part de la dramatúrgia, actuen com un element més que evoluciona amb l’història i aporta profunditat i força als conflictes dels personatges.

LFDM_ESCENA_0308_LA_MODERNA_DE_POBLENOU_

SEGON TRIMESTRE

La_comèdia_de_l'olla.JPG

Del 19 de febrer al 3 de març

Companyia La Trepa

LA COMÈDIA DE L'OLLA

De Plaute. 
Adaptació de Macià G.Olivella
Música de Ferran Gonzalez
Direcció de Maria Agustina Solé

Gènere: Teatre classic amb cançons
Durada: 70
 minuts
Idioma: Català

ARGUMENT

Euclió és un vell, pobre i garrepa, que acaba de trobar , enterrada a casa seva, una olla plena d’or. Això fa que perdi el món de vista, que es torni desconfiat i que visqui sempre amb el neguit de perdre-la. Euclió té una filla a la que vol casar amb el seu veí, un vell molt ric. Però la filla té un enamorat, que resulta ser el nebot del veí ric. I aquest jove té un esclau molt tafaner que descobreix coses que no hauria de descobrir.

VALORS PEDAGÒGICS

 

La Comèdia de l’olla ens brinda l’oportunitat de gaudir d’un clàssic de la literatura teatral, adaptat per facilitar-ne la comprensió. Una comèdia ben feta, amb els seus embolics i equívocs que ha esdevingut l’ orígen i la font de la comèdia actual ( del teatre, el cinema, la televisió, ...). L’espectalce observa l’avarícia com a una manifestació malaltissa de l’afany d’adquirir riqueses i els temor a perdre-les, tema que dóna per parlar d’accions que se’n deriven , de la avarícia, com és la corrupció econòmica, tant en primera plana avui dia. També Contraposa la llibertat en front de l’esclavitud. Poder establir un debat sobre el sistema esclavista com a estructura econòmica i trobar paral·lelismes actuals que ajudin a formar la consciència personal ( El treball infantil, les empreses que exploten els treballadors, etc.) Per altra banda ens posa de manifest la falta de la llibertat de la dona alhora de decidir el seu futur, el seu amor i si desitja casar-se o no. Tot amenitzat amb música moderna (perquè els romans ja musicaven els seus espectacles) per a aproximar el clàssic al jove espectador. 

L'ESPECTACLE

 

La popularitat i la vigència que sempre han tingut les comèdies de Plaute es deuen a que en elles hi trobem l’esperit de Roma, els seus costums i les seves dèries, amb un llenguatge viu i amb forta vena humorística. Tots aquest trets apareixen , de manera molt brillant, a la “Comèdia de l’olla”, el protagonista de la qual, el vell avar Euclió, ha esdevingut un personatge arquetip pel teatre i la literatura universals. Una ocasió de veure Plaute en escena i apropar-nos al seu món. Un d’aquells clàssics imprescindibles per descobrir el teatre i apropar-nos als seus orígens de la manera més entremaliada. 

Comedia olla.jpg

TERCER TRIMESTRE

Del 17 al 30 d'abril

Cia. Teatre Calánime

Gènere: Teatre Musical
Durada: 75 minuts
Idioma: Català

NINGÚ ÉS UN ZOMBIE!

De Jordi Folck
Música de Guillem Malofré i Havard Enstad
Direcció de Joan Rigat

ARGUMENT

 

Waldemar Ics, de deu anys arriba de Polònia a una escola catalana on, degut a la seva particular condició de mort vivent, serà rebutjat i perseguit,  especialment per un company (sense nom) que comprendrà, massa tard que l’amistat veritable no entén de diferències socials o culturals, de vius o de morts. Que l’afecte, en definitiva, traspassa el llindar del temps. L’arrelament del Wally i la seva família -tres tietes zombis de  mig segle de vida- en una vella casa dels indians provocarà un xoc entre dos mons dispars condemnats a no entendre’s.

VALORS PEDAGÒGICS

 

L'espectacle és un al·legat contra la intolerància, el bullying i les diferències de raça, classes socials o idees en temps de globalització.  És també una reflexió com les deficiències psíquiques i físiques esdevenen, sovint murs infranquejables que cal derruir. També hi trobem valors com la solidaritat,  la companyonia, la lleialtat, la convivència i la pau entre pobles i nacions han de ser difosos des de la infantesa per tal d’evitar després comportaments anòmals i immadurs entre la població adulta.  

Partint de la base de capgirar l'imaginari dels relats, l'autor Jordi Folck ens proposa que passaria si els zombis, o sigui els diferents,  fossin els bons i els humans els dolents? Si fos un infant "zombi" de deu anys que només cerca amics als quals no els importi el color de la seva pell? I si això passava en una petita escola del nostre país? I d'aquest còctel en surt una historia intensa, apassionada plena de referències cinematogràfiques i literàries que diverteix al jove espectador i alhora el fa questionar-se: “Què faig jo per aquells que són diferents, o que, fins i tot, creiem que no són "ningú"? (pidolaires, rodamóns, estrangers, vells, gitanos,  i d'altres col·lectius que considerem "diferents")

L'ESPECTACLE

 

Ningú és un zombi” és una comèdia dramàtica musical digna de Broadway, d’estètica timburtoniana i d’arrel literària (la novel·la guanyà el Barcanova de Literatura) que esdevé un cop a la consciència en el rerefons del bullying, un cant a l’amistat per damunt de tot  i un retorn al passat (anys 70) del qual neix una invitació a viure la vida amb intensitat, alegria i un permanent “carpe diem” abans no sigui massa tard.